Vridbar förkortad dipol för 40 m.

22.09.2013 15:07

Den här antennen är riktigt intressant, vridbar dipol för 40 m. Det måste väl bli stort? Ja och nej, det beror på vad stort anses som, den blir mindre än 11m.

Så här byggs den...

Antennen består av en tråd dipol med förkortnings spolar. Den har en 1/4 vågstransformator bestrående av två längder RG59 (75 ohm).  För att kunna vrida den använs två metspön som fästs i ett kryss av alu vinkeljärn. Detta kryss fästs sedan i lämplig mast. Jag använder en teleskopisk mast från Spiderbeam på 10m höjd.

 

 

Bilden visar början av bygget av krysset som skall hålla antennen vid masten. Materialet vid sågjacken filas sedan bort för att ge plats för slangklämmor.

 

 

 

 

 

 

 

Så här ser det ut när metspöna är monterade.

 

 

 

 

 

 

 

Så här blir det när kopplingsdosan monerats vid krysset. Antenntrådarna ansluts med banankontakter i dosan. (portabelvarianten)

 

 

 

 

 

 

 

Närbild på kopplingsdosans fästplatta. Jag fäster med kardborrband.

 

 

 

 

 

Här ses tydligt hur hela monaget fästs upp på masten. OBS det skall vara två slangklämmor för varje ben. (metspö)

 

 

 

 

 

Hela antennen "luftsatt" för prov. 
Längd ca. 11m totalt. OBS den lilla delen som sticker upp över antennen, det är en liten stödmast som bär upp 1mm fiskelinor som avbärare till metspöna och minskar hänget som annars blir.

 

 

Antennens mått:

 

spole

Från mitten till spolen, 3,5 m
från spolen till änden, 1,85m

Spolen består av 1mm cu tråd lindat på ett vp rör 37mm. Spolen har 31varv av koppartråden, dess längd är 345mm. Vilket ger 25 micro Henry. Matningspunkten får 25 ohm och transformeras upp till 50 ohm med en kvartsvågstransformator bestående av två 7,04m långa RG59 som parallell kopplas. 

En ändring av antenntråden med 1cm ger 15KHz förändring. Som radiatortråd kan du använda DL1000 eller 0.75 kvmm elkabel.
På kvartsvågstransformatorn har jag satt en plastdosa i ena änden med två bananhylsor och i den andra änden en plastdosa med en PL259 schassikontakt. Här duger även BNC. Detta gör det hela oömmt och hanterbart.

40 dipol stagfäste

 

Orginalartikeln finns i QTC nr 9 2004.