Trådantenner utan traps.

22.09.2013 15:34

Antenner utan traps (spärrkretsar) är nog det bästa i fält, ingen förlust i spärrkretsarna och all signal ut i antennen, om den är väl balanserad.

Nu några enkla beskrivningar på dipoler och verrtikaler av tråd (wire).

Den enklaste grundvarianten och nog den vanligaste är dipolen. Den består av två ben vardera 1/4 våglängd lång. Samt en fästplatta för de två benen och anslutningen direkt till koaxen samt ev. hissanordning. I andra änden av linan sätts ändisolatorer.
Dipolens fördelar är att rätt byggd behövs varken baluner eller avstämningsenheter. Den är i sitt balanserade tillstånd inte lika känslig för störningar som t.ex. vertikalen.

_______________________________/-----/________________________________

Sedan finns det varianter, en är off center dipolen. Kallas även Windom. Den matas på ungefär 1/3 av antennlängden. Ett ben 1/3 del och den andra 2/3 av dipolens längd. Här behövs en balun då balanseringen försvunnit. Jag har fått bra resultat med en balun på 6:1, andra föredrar 4:1.
Detta blir en multibandsanten, den går alltså hyfsat på flera band. Byggs i övrigt som en dipol med fästplatta och ändisolatorer.
Lite mått: för 80 - 2m banden långa benet 29,7m, korta delen 14,85m. Balun 6:1.
för 160 till 6m banden långa delen 96,6m och korta benet 30,89m. Balun 6:1. Kräver stor tomt eller snälla grannar.
Om balunen har + märke eller en röd punkt skall den polen anslutas till det långa benet.

__________________/------/_____________________________________________

Så har vi ankungen G5RV både hatad och älskad. Det är en dipol, men med andra mått och den matas  med bandkabel en given längd för att sedan direkt gå över till en koax i valfri längd. Den sägs vara multibandsantenn. Jag kan tyvär inte hålla med, idén är nog god men jag har inte fått några bra resultat. De lokala störningarna hördes dock bra på den. (HI)
Mått: 2x15,35m antenntråd och 300 Ohm bandkabel 10,6m. Annat mått är element på 2x16,8m och 10,56m 450 ohm bandkabel. Bandkabeln skall hänga så loträtt från antennen det går.

Du vet väl att om inte ditt utrymme för en trådantenn räcker till kan man låta ändarna hänga ned några meter. Dock inte närmare mark än 4m och inte över 90 graders vinkel.

En antenn jag just fått ihop och skall prova en del nu är en dipol med traps,(spärrkretsar se mer om den under trådantenner med traps.