SOTA 2010 SM-GA***
Året 2010 var mitt första SOTA år.
Jag hade bara kört några toppar tidigare som shaser, men blev nu för första gången aktiv som activator. Helt plötsligt blev vi såå "sotiga" i Uppsala radioklubb, jag var i Hälsingland och ett gäng var i Lappland, närmare bestämt Kebnekaise. Det kan du läsa om på annan plats.
Jag började på försommaren med att ta fram lite enkelt kartmaterial och info om vilka toppar som var registrerade som SOTA toppar i Gästrikland (SM-GA). Därefter sammanställde jag denna information till ett litet häfte med kartdelar och anteckningsutrymme för minnets skull. Externt minne.
Det började med att jag kom iväg lite sent, den 27/7 vid 9.45 lämnade jag Uppsala med lite regnbyar på vägen. Jag kom fram till Digerberget (GA-002) 11.45. Fint område med härlig utsikt för en plattlandsbo. Det var en rejält lång och bitvis brant väg från vägbommen. Telemaster och en liten stuga med radioantenner nära toppen. Även här ett lätt duggregn.
På vänstra bilden ser du Hårgaberget längst till vänster i överkant. Samhället vid sjön Bergviken bör vara Landafors. 90 grader till höger inte i bild ligger Gullberg (GA-003) Högra bilden stugan med radioantenner.
Efter behövliga qso,n och lite till åkte jag vidare till Gullberg (SM-GA003). Här ankom jag ca 14.30. En lite svårhittad väg som går över tomter och bl.a ett sommarhem. Vägen går nästan ända upp till toppen, jag fick gå en liten bit. Fick ingen toppkänsla här då skogen skymde alll utsikt. På nedvägen blev det några små luckor av naturvyer, såg bl.a en rapphöna korsa vägen.
Visst är väl Hälsingenaturen skön så här i full blomsterprakt fortfarande i slutet på Juli. Kan det månne vara Järvsö klack som syns i mitten på högra bildhalvan? Typisk profil.
Efter dessa två kände jag att en till går nog i dag, så jag skyndade till Hårgaberget (SM-GA011) känt från Hårgadansen och Hårgalåten. Här var det en svårkörd väg med grussträng i mitten och gropigt. Det fanns en p-plats en bit in och en markerad vandringsväg mot toppen. Turistled tänkte jag och skärskådade kartan. Jodå vägen fortsätter in i skogen längs bergssidan och förgrenar sig sedan upp mot toppen, kanske 500m att gå. Hoppsan, tog av för tidigt och hamnade vid en nybyggd telemast som inte fanns på kartan. Jag vände och kom så småningom fram på en två hjulspår i skogen väg. Körde de sedvanliga qso.na. Lite trögt i början.Även här bara skog, lutningen i omgivningen skvallrade om ev. bergsformation. Bröt för dagen kl 18.25. Åkte till St. Torrberget( SM-GA006) 0ch gjorde nattläger.
St.Torrberget 28/7
Här är det lätt att se avfarten"Laviken" före en kraftledning när man kommer från Bollnäs. Inte långt från toppen ligger en liten stuga / koja vid vägkanten, här går det att parkera. Bra lättcyklad väg. Enkel promenad mot toppen.
Första qso.t för dagen var 6.56 med SM7KJH/QRP totalt 5 qso.n Bryter vid 9.30. Hälsinge skogarna är stora och täta, inga vyer.
Sjögråberget (GA-008)
Vid Sjögråberget var det lite knepigarre att hitta rätt avfart, men det gick till slut. Bitvis brant och tungcyklad väg turligt nog inte så lång. Sista biten vandring. Sjögråberget består av två toppar som delas av med en kraftledning. Jag valde den högra på kartan, verkade ha en höjdlinje mer. (HI). Det var en vägbom en bit in på vägen men den var öppen. Ett färskt hygge vid toppen men ingen utsikt här heller. Körde mina behövliga qso,n och några till. Bröt därefter och rullade snabbt tillbaka till bilen.
Sotomobilen med reservfordon.
Det går faktiskt att sova i bilen.
Rymmer allt och lite till.
Det började mörkna på himlen och jag kände mig lite "burrig i magen", men ett berg till.
Skogsberget SM-GA 013, det sista i listan för GA området. Här var avfarten lurig, den gick genom en bondgård i Glössbo. En bit in på vägen fanns en vägbom som var väl övervuxen med klätterväxter mm. Det är en lång väg upp på ett berg och ner i en dal mellan bergen för att seda återigen göra en rejäl klättring mot toppen. Även här stod en helt nybyggd mast, det låg material kvar på ett avlägg lite längre ned. Enligt kartan skulle toppen ligga alldeles bakom masten, ett par hundra meter. Packar ihop och knallar iväg i lättgången skogsmark.
Blir på plats ca. 2 timmar. Vid 15 tiden bryter jag ihop.... menar upp och bestämmer mig för att åka tillbaka till Uppsala, magen är inte bättre.
Detta var mitt sotaäventyr detta år. som en fotnot kan nämnas att ett par dagar senare låg jag på operationsbordet för en galloperation. Det var tur att jag åkte hem så tidigt. Dessutom kom ju det trevliga regnvädret tillbaka.
Kan detta vara en toppmarkering?
Jag fortsätter nog med SM-GA nästa år, alla topparna bör kunna tas, det är bara 7 st kvar. Sedan har vi ju hela SM-DA att se fram emot. Det är betydligt fler toppar i Dalarna.