SMFF 1524 och 1553 Tisd. 12/4 2011

22.09.2013 16:55

SMFF 1524 Fiby urskog. Små gropiga grusvägar, oops jag kom dit bakvägen. Hittade parkeringen och fann även reservatsgränsen ca 50m bort. Det gick nu ssnabbt att få uppantennen med stöd av gränsstolparna och ett träd. Körde totalt 6 qso,n.

I Fiby urskog känner du dig förflyttad till en annan värld. Det är en mystisk, vacker och ibland lite skrämmande skog. Kors och tvärs ligger kullfallna träd, bak mossbelupna stenar och rotvältor kan man inbilla sig att ett John Bauer-troll kikar fram och känner du dig iakttagen är det kanske en uggla som fixerar dig med blicken.

Klibbticka  
 

 

Så till nästa reservat. Försökte nå en mosse norr om Fiby men tog nog fel i någon eller några korsningar, riktig karta vore nog bra.
Så jag drog istället till Fullerö backar, (SMFF1553). Här blev det bara 5 qso,.n. Jag körde med mobilantenn och IC706, ca 100w.

Vid Fyrisån, norr om Uppsala, ligger ett naturskönt utflyktsmål med ängar, hagar och skog. Våren anländer tidigt till de soliga, betade backarna och redan innan lövsprickningen lyser marken av alla lila backsippor.

Eftersom marken är öppen och växtligheten låg är det lätt att upptäcka järnåldersgravfältet. Bygden här omkring har varit tättbefolkad redan då och det var viktigt att begrava sina släktingar så att det syntes vida i landskapet. Gravarna uppe på åsen var en tydlig signal till alla som färdades på dåtidens E4, Fyrisån: det här området tillhör oss!

Det går fortfarande bra att paddla på ån och Fullerö backar är en idealisk plats för ett strandhugg. Från ån leder en stig upp på åsen där du kan njuta av din matsäck och den vackra miljön.