SMFF 1490, 1502, 1503 den 10/4 2011

22.09.2013 16:57

Jag började dagen i Hågadalen - Nåsten (SMFF-1490) vid ca 9.30 sst. Det blev 10 qso,n. Utrustningen i dag är som i går, en IC703 och en 5 bands koaxtrap dipol. Jag använder en 12 m glasfibermast och en upp och ner vänd torkvinda som stöd. Ändarna får slopa ner till lämplig fästpunkt.

Vädret sol och en kylande vind. 
Hågadalen - Nåstens naturreserevat omfattar drygt 17 kvadratkilometer och sträcker sig längs Uppsalas västra stadsrand, från Enköpingsvägen (RV55) i norr till Stabby i UppsalaNäs dalen i söder. Innom reservatet finns såväl odlingslandskap med åkrar, betesmarker som lundar som ett större skogsområde med hällmarker, mossar och kärr.
Hågadalen - Nåsten är ett populärt rekreationsområde nära staden men ändå förhållandevis opåverkat av bebyggelse och annan exploatering. Många besökare ofta och gärna till området
Även här härjade Carl von Linné ofta under sin tid som professor, och han anordnade här som på flera andra platser ett herbatorium, en plats där han undervisade sina lärjungar om naturen på plats. Glädjande nog finns de flesta växter cch djur han nedtecknade fortfarande kvar i området, fastän kanske inte samma individer.HIHI Närmare 130 rödlistade växt och djurarter har påträffats här.

karta infotavla
vy
lava

 

Efter Hågadalen åkte jag till Stadsskogen (SMFF-1502). Här fick jag ihop 9 qso,n.
Området liggger inne i Uppsala stad, med stadsbebyggelse runt om, ändock händer det att männskor går vilse.
Jag parkerade vid en plats som kallas skogsförrådet, här hade försvaret ett förrådsområde tidigare, nu finns bara lite frivilligverksamhet kvar.Området är relativt platt och består mestadels av stor tallskog med inslag av gran och buskvegetation. Rådjur är nog efter människan det vanligaste däggdjuret här. Området genomkorsas av ett system med stigar som vintertid förvandlas till skidspår, en slinga med elljus.

Det tredje stället blev Uppsala Kungsäng i folkmun bara Kungsängen, (SMFF-1503). 7 qso,n blev resultatet. Bästa signalstyrkorna i dag, kan nog bero på den fina lermarken och vattenytorna.
Platsen var nu nästan helt täckt av vatten, smältvatten som fåglarna utnyttjade. Måsar och gäss guppade lojt omkring till synes helt bekymmerslösa. Tornfalken granskade sitt häckningsområde, samma varje år. Härifrån har Kungsängsliljan fått sitt namn och växer när så är tid i stort antal.

Svämyta Bro