Outbacker för QRP.
ag tror jag kommit på det, minsann så är det man gör en Outback antenn med lite skräpmaterial och några antenner och 1,5m teleskopspröt.
Det här är en mångsidig antenn som kan användas på bil, cykel, ryggsäck, kanot, ja varhelst du kan hitta en fästpunkt.
Nå hur gör man då?
Ta bottendelen på ett 3 meters metspö kapa så du får minst 450mm kvar, tänk på att en vanlig pl259 skall gå att limma fast i botten. Löd fast en kabelstump i kontakten och dra ut den i ett liiitet hål i sidan direkt ovan kontakten. Limma fast kontakten försiktigt så hylsan inte fastnar eller kärvar. Alternativt slipa / fila bort taggarna inuti kontakten och löd ihop hylsan med innerdelen av kontakten. Limma fast alltihop som i förra alternativet.
Uttagen vid tappställena är rundkontakter från familjen flatstiftskontakter, 4 mm hylsan (röd) passar banankontakter. Klipp av den smala bakdelen och ta bort isoleringen. Nu har du en liten smidig kontakt istället för de stora klumpiga kontakterna för bananhylsor. Lägg på en liten klick lödtenn bakpå var och en av kontakterna.
Anslutningen till teleskopsprötet kan göras på många sätt beroende på vilket fabrikat det är, jag tog en gängstång M10 stort men stadigt, borrade ett hål i övre ändan som passade teleskopsprötet, låste sprötet med en skruv genom foten och ett 12mm alurör som en hylsa över. Fyll tomutrymme med t.ex. smältlim. I överdelen på metspöt monterade jag in ett tjockväggat 12mm alurör som jag gängade till hälften med M10. Har du bara ett tunnväggigt rör kan du göra det lite ovalt så håller gängningen.
Själva lindningen av spolarna gjorde jag från toppen och nedåt, 6m går direkt till teleskopsprötet, för 10m lindade jag rekommenderat antal varv efter ritningen och mätte sedan med antennanalysator, jag fick ta av ett par varv och kom då bra i resonans på 28.500. Likadant sedan för 15, 20 , 40 och 80m. Man kan få ta av eller lägga till, du måste i detta stadie välja vad som skall vara jord, mer eller mindre jord ändrar resonansfrekvensen. Du kan även fintrimma genom att flytta lindningsvarven upp eller ner glesare eller tätare. Faktiskt riktigt kul att prova alla varianter som dyker upp. Jag har efter sluttrim och lite provkörande låst ochg skyddat lindningarna med vanlig eltape, naturligtvis kan även en krympslang användas.
Den sista fintrimmningen i banden göres med teleskopsprötet, därför trimma spolarna till lägsta resonans frekvens. Alla kablar som ansluts till riggen har påverkan på systemet, längden på batterikabeln är en del av jordplanet. När man går fotmobil vill man ju inte ha en jättelång svans av jordplan.
Du kan använda en avstämningsbar motvikt/jordplan. Den är enkel att göra själv, men finns även att köpa. Den består av en spole med stomme av 20mm elektriker rör pålindat 68 varv med 0,5 mm lackad koppartråd. Spolen blir ~34mm lång + utrymme för ändfästen, ta till minst 45 mm. Det är avtappning efter 1, 2, 4, 8, 12, 16, 24, 32, 48 varv. Dessa avtappningar kopplas till en vridomkopplare. Den första omkopplar positionen är öppen för att få hela spolen aktiv i serie med jordlinan. Om du använder en alubox skall början på spolen och anslutningen till riggens jord kopplas till lådan. Prova med en jordlina på ca. 3 meter. Det finns mer på nätet, sök på "Tunable counterpoise". Bilder på mitt enkla bygge längst ner.
Mer info med grundritning på antennen hittar du här.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |