Magnetic loop.

22.09.2013 15:26

En magnetic loop, hm intressant, vad kan den som de andra antennerna inte kan?

Jag började smurfa lite på nätet och jösses vad mycket det fanns där. Både om loopar och magnetic loop. Verkar ju inte så svårt att göra en. Sagt och gjort, nääe sakta i backarna såå fort går det inte. Först hitta en bra beskrivning, sedan leta ihop material. På klubben har vi en rulle grövre koax med massiv kopparskärm, verkar vara den typ han använde i beskrivningen den gode Brassen. Så lite gammal koax typ RG8 eller liknande för lilla slingan. Så slaktade jag en gammal vertikal spole på 32mm plaströr, den får bli masten.(Jo det var en stoor spole). Så var det då en vridkondensator, konstruktören rekommenderade en butterfly, jojo sådana hittar man ju i varenda junkbox, inte. Den jag hittade hade alldeles för lågt värde så det får bli något annat, för lägre effekter kan ju även en BC vridkonding funka. Bilden visar en magnetic loop med motordriven avstämning.

 

 

Loopen är av 2,8m cellflex koax och den lilla slingan av 56cm RG213.

Mät upp och kapa den stora slingan, löd på en anslutningskabel i skärmen i vardera ändarna. Dessa ändar ansluts senare till en vridkonding.

Gör likadant med den lilla slingan, den ansluts till en matarledning, t.ex rg58 eller rg213, fritt val.

Placera slingorna så runda som möjligt på det sätt bilderna visar. 

Måttförhållandet mellan stora och lilla loopen är 1:5. Den lilla loopen är alltså 5 gånger mindre än stora.

 

Som du ser ligger lilla slingan upptill, detta för att få kondingen så långt ner som möjligt. de skall sitta på motsatta sidorna.
(Mätningar gjorda senare visar att optimal placering av kondensatorn är i toppen, det ger mer strålning i övre halvan av loopen. Vänder man på det kommer strålningen i nedre halvan av loopen. )

magnetic loop

Du har förmodligen redan monterat två lite smidigare tampar på den stora slingans ändar. Anslut dem nu till kondingen och kolla att radion har kontakt med lilla slingan, jag la matarledningen i röret.

Sätt igång radion  och vrid saaakta på kondingen, välj ett högt band och låg effekt. Börja med att lyssna, plötsligt hör du hur bruset ökar, sök maximat, där kan du börja justera swr för lägsta värde.

Jag har på en sådan loop lyssnat på 10mb och en fyr utanför Stockholm, den lyfte inte instrumentet på stora riggen med utomhus beam. Med lilla 817 och loopen inne fick jag en 5a i sinalstyrkevärde.

Jag fick ihop en loop enligt denna beskrivning sånär som capacitansen, man tager vad man haver och går ut i trädgården, ställer antennen mot trädgårdsbordet och lägger ner radion och lyssnar runt lite, ooops en stark station som ropar cq, det är rn4nz/qrp som går in 589, provar att svara, hrrrm nyckeln krånglar men får iväg ett svar och han kommer tillbaka direkt, jag fick 55 från honom. OK den funkar jag hade 5w och denna lilla magnetiska loop. Ger mersmak. Snabbt in igen, det snöade för mycket för att stå ute och labba.

Kommer att prova lite olika kondingar.

Dessa bilder visar scheman på magnetic loop.OBS att inre och yttre cirkel ej är galvaniskt kopplade. Endast lilla cirkeln är ansluten till radion.Strålningskarakteristikan är tydlig på tredje bilden (magnetic dipole)
Jag har nu även byggt en Magnetic loop för BCDX lyssning. Den består av ett kryss av brädor 2x1414 mm med sju varv 1mm koppartråd och en "pic up" på ett varv av samma tråd. Den kan arbeta mellan 0.500 och 7,5 MHz genom att välja olika antal varv på loopen med en kortslutnings kabel. cOBS lämna inte öppen tamp utan kortslut spolvarven, det kan bli ruskiga spänningar i tomma ändar om man sänder. konding
Tilt

Tiltningsmekanismen.

Tilt

Tiltmekanismen i funktion.

motor

Motor och vridkondensatorlådan

Manöverenheten

Manöverenheten med plats för 2 st 1,5 V batterier.

Bilderna ovan är resultatet av mitt bygge av magnetic loop för banden 7 - 24,9 MHz. Som motor till vridkondensatorn har jag använt en enkel långsam grillmotor avsedd att drivas med 1,5 V batteri. För att få lysdioderna som markerar ändlägena att tända behövde jag 3V. Det blev därför två par motkopplade dioder vid motorn som spännings sänkare, motkopplade så jag kan ändra riktning på motorn. Vid BC mottagning går den att använda från 5,8 till 25 MHz.

Det går säkert att göra arrangemanget bättre men detta funkar.

 

Länkar om Magnetic loop.

PY1AHD Alexandre Grimberg

Loop Efficiency.pdf (236621)
Magnetic loop antennas.pdf (611996)
Multi-turn Loops.pdf (270004)
mymagloop.pdf (354013)
Small Loop or Folded Dipole.pdf (1717819)